יום שני, 26 ביולי 2010
רכישת הקריאה
הנקודה הראשונה שבה הילד יכול "ללכת לאיבוד".
הקריאה מתרחשת בשלב הפענוח לפי רמזים חזותיים.רמה בסיסית של מודעות פונולוגית וידע על קשרי אות וצליל הם הכרחיים לתפיסת העיקרון האלפביתי. פענוח המילים מתרחש לפי רמזים פונטיים.
הפענוח כולל בהתחלה רק את האותיות הראשונות או האחרונות במילה: בית - בנה - ברך.
בשלב זה חייבת להיות מידה בסיסית של מודעות פונולוגית: צליל פותח, סוגר, חריזה, פרוק והרכבה (אנליזה וסינתזה).
נכתב לפימרכז פסג"ה, המדור לחינוך מיוחד תשס"ד).
אני מורה לכיתה א' ומאד רציתי לבנות ממשק שיוכל לקדם את תהליך רכישת הקריאה. לכן, את הממשק שבנינו במהלך הקורס "עקרונות בפיתוח סביבות למידה מתוקשבות" יקדם את תהליך רכישת הקריאה באמצעות משחק של מודעות פונולוגית. על התלמיד יהיה לזהות את הצליל הפותח של התמונה לפי משפחה של תנועה שבחר.כדי שהממשק יתאים לתלמידים אשר מתקשים בתהליך רכישת הקריאה ולתלמידים אשר נמצאים בתהליך רכישת הקריאה. תופיע ליד התמונה גם המילה הכתובה (הערוץ החזותי) וגם תהיה הקראה של המילה (הערוץ השמיעתי).
כדי להשלים את האינטראקציה של התלמיד ברכישת הקריאה, אפשר שהתלמיד ישתמש גם בממשק של רוית ואריאל שהוא עוסק בחריזה.
ככל שיהיה שימוש רב יותר במודעות הפונולוגית, כך תהליך רכישת הקריאה של התלמיד יהיה קל ומהיר יותר.
מאד מקווה שאצליח ליישם את הממשק ותלמידי בשנה הקרובה יוכלו להנות ממנו.
שיר האותיות
יום שני, 19 ביולי 2010
Web 2.0
Web 2.0 הוא מונח המתייחס לדור השני של שירותים באינטרנט. ווב 2 הוא אתרים המספקים פלטפורמה טכנולוגית לתוכן גולשים - יצירה ושיתוף של תכנים המועלים לרשת על ידי הגולשים עצמם.
את העולם של ווב 2 ניתן לאפיין כבעל רמה גבוהה של אקטיביות ושיתופיות בין בני האדם ליצירת קשרים חברתיים, לשיתוף בחוויות אנושיות, ליצירת מידע חדש והפצתו המהירה ולשיתוף פעולה. החידוש הממשי התחיל מאתרי התגיות.
ווב 2 יושם תחילה בארגונים, דבר שאפשר לארגונים השונים לדבר בשפה אחידה ולשתף מידע רלוונטי. כך הקלה ה"שיטה החדשה" על תפקוד הארגון וחסכה כסף רב על ידי תקשורת באינטרנט במקום פגישות הגוזלות זמן, שיחות טלפון רבות ומשאבים נוספים. הדוגמה הטובה ביותר לשימוש בווב 2 הוא אתר ויקפדיה.
Wikipedia היא אנציקלופדיית תוכן חופשי המשתמשת בטכנולוגיית ויקי ופועלת באינטרנט. "חופשי" פירושו חופשי לעיון ללא כל מגבלה, חופשי לעריכה וחופשי להעתקה ולהפצה (לקוח מתוך ויקפדיה).
במהלך הסמסטר השלישי אנו מתנסים בכתיבת עבודות בפלטפורמת "ויקפדיה". הכתיבה מעט שונה מהכתיבה שבה אנו רגילים לכתוב. בויקפדיה כל אחד יכול לשנות, להוסיף, לערוך את כל מה שכתוב. הפלטפורמה חוסכת את זמני הפגישה ומגשרת על המרחקים הפיסים בין כלל הסטודנטים. כל אחד מאיתנו התקבש לקרוא את אותו מאמר. כל אחד התבקש לכתוב סיכום על חלק מהמאמר, כך שלבסוף התקבל סיכום אחד. את התיאומים בינינו עשינו בדף השיחה, שם דנו על המאמר, והצפנו שאלות ותהיות.
ההתנסות בכתיבת פלטפורמת ווב 2 לימדה אותי כי כלי זה יכול לתרום רבות גם בבית-הספר. התלמידים יוכלו להגיש עבודות שונות שנכתבו בעבודת צוות. אני חושבת שעבודה זו יכולה לתרום לסובלנות האחד לשני, לסבלנות ולרכישת ידע האחד מהשני. בעיני זה יתרום לכל הדברים בזכות הצורך לתקן, לערוך וללמוד האחד מהשני. אך בגלל הדברים הללו יש צורך בהדרכה ובליווי של המורה כיצד ובאיזו דרך לעשות את הדברים.
אין לי ספק שאם הייתי מלמדת בכיתות הגבוהות הייתי מנצלת את הכלי הזה לצורך לימודי ותלמידיי ואני היינו מפיקים ממנו הרבה.
ההבדל בין web 1.o לבין web 2.0
יום שישי, 9 ביולי 2010
החלפת אינטראקציה
לאחר שיחה עם המרצה בקורס, התברר לי שאת החלום הזה לא אוכל להגשים בשלב זה.
לצערי, המרצה לא הצליחה לרדת לסוף דעתי ולא ניסתה לעזור לי בלהמשיך איתי את הרעיון ולפתח אותו שיהיה יותר אינטראקטיבי מעניין ומגרה את התלמיד. (אני יכולה לנסות להבין מעט את המרצה כיוון שיש צורך להבין את שלבי תהליך רכישת הקריאה).
הלכנו הביתה (אני ושותפתי לעבודה, ליאת) מאוכזבות מאד אך מיד התחלנו לחשוב על רעיונות חדשים.
בתחילה עדיין נצמדתי לפיתוח אינטראקציה שתלווה את תחילת תהליך רכישת הקריאה, אך למרות כל הנסיונות והחשיבה לא הצלחתי לחשוב על שום אינטראקציה מענינת ומאתגרת. עד שלבסוף "אֶאוּרֶקָה!" ("מצאתי" - אמרתו המפורסמת ביוונית של ארכימדס. קראו בקצרה על האגדה המפורסמת בקישור הבא http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%90%D7%95%D7%A8%D7%A7%D7%94).
חשבתי על משחק שהתלמידים יוכלו לשחק בו בסוף תהליך הקניית כל הצלילים ובשלב פיתוח שטף הקריאה.
הרכבת תצרף (פאזל) גדול.
בשלב הראשון על התלמיד יהיה לחבר שני חלקים שירכיבו מילה אחת.
בשלב השני, שני החלקים יצטרפו לעוד חלקים כך שיווצר משפט.
בשלב השלישי יתאימו ציור למשפט שכתבו. ובסוף כל המשפטים ותמונות יתחברו לסיפור קצר.
מקווה שאת האינטראקציה הזו אצליח ליישם ואוכל סוף סוף להפיק משהו שבאמת ייושם בכיתתי וגם תלמידי יהנו וירוויחו מילימודי התקשוב.
יום שבת, 3 ביולי 2010
תכנון אינטראקציה מתוקשבת
ישנם כמה סגנונות למידה באמצעות מחשב, אחד מהסגנונות הוא: סגנון אינטראקטיבי: סביבת למידה המכילה בעיקר פעילויות ומשימות מתוקשבות וכן חומרי הוראה המוצגים במגוון אפשרויות אינטראקטיביות, תוך הנחיה ומתן משוב מצד המורה (או המערכת.
בשימוש במחשוב, לצורכי לימוד, ניכרים היתרונות הבאים:
יכולת התאמה אישית לצרכים ולקצב הלימוד של כל תלמיד בנפרד.
אפשרות הלימוד גם בבית התלמיד.
שעות הלימוד גמישות, ואינן מוגבלות לשעות עבודה של מורה.
למחשב יש "סבלנות" אין-סופית, מה שלא מאפיין מורה אנושי.
קיבולת גבוהה לחומר הלימוד.
אפשרות שילוב מקורות לימוד "חיצוניים" זמינים דרך האינטרנט.
(לקוח מתוך אתר ויקפדיה).
בימים אלו אנו צריכים לתכנן אינטראקציה המתאימה לתחום התוכן שאנו מלמדים.
אני בחרתי לתכנן אינטרארקציה בנושא רכישת הקריאה.
אני מאד מתוכננת ומכוונת בהתליך יצירת האינטראקציה ובשלבים שבה היא צריכה להתקיים ולהבנות. אך יחד עם זאת היא צריכה להיות מאד מושכת, מענינית יצירתית ומרתקת כדי שתלמידיי ירצו להעזר בה וללמוד ממנה גם מחוץ לשעות הלמידה בבית-הספר.
היחידה צריכה להיות יותר מרתקת ומענינת יותר מאשר ההקניה שמתקיימת בכיתה.
הקושי הרב (שאני מרגישה) בתכנון יחידה זו היא "היציאה מהקופסה", יש צורך בדמיון ויצרתיות רבים. מה שמקשה עליי בבניית היחידה.
החלום שלי יתגשם אם אכן אצליח לתכנן ולבנות יחידה כזו לרכישת הקריאה (ולא שתהייה בנויה רק בתיאוריה).
מלבד זה שיחידה כזו תעזור ותתרום לי באופן אישי בעבודה, גם לא ידוע על יחידה כזו באתרי האינטרנט (וזה אחרי שעות, ימים, שבועות וחודשים של גלישה).
אני רואה ביחידה זו יתרונות רבים ובעיקר לתלמידים המתקשים ולתלמידים אשר אין מי שיעבוד ויתרגל עימם את רכישת הקריאה בבית. יחידה זו תאפשר את התרגול הנוסף באופן עצמאי ללא צורך בתיווך מורה ו/או מבוגר מלווה.
הלוואי ואכן אצליח להגשים את חלומי.....