יום שלישי, 5 ביולי 2011

"בכל דור ודור צריך ללמוד את דרכי השימוש בכלים המשפיעים על הדור" (הרב קוק)

החברה המודרנית נתונה בתהליכי שינוי מתמיד וחשופה למציאות דינאמית וקצבית. לא בכדי הוטבעו מטבעות לשון של "חברה עתירת ידע", "מהפכת המידע", "אוטוסטראדת המידע". אנו נמצאים בעיצומה של מהפכת המידע. המחשב, זה מכבר הפך לעובדה קיימת.

לאחר כמה שנים שהטכנולוגיה כבר שוכנת בינינו ואנו מתקשים לנהל סדר יום בלעדיה, משרד החינוך החליט (סוף-סוף) להכניס לתוך בתי הספר את הטכנולוגיה המיוחלת.
החל משנת הלימודים תשע"א מפעיל משרד החינוך תכנית חדשנית להתאמת מערכת החינוך למאה ה-21.

מטרתה של התכנית להתאמת מערכת החינוך למאה ה-21 היא להוביל לקיומה של פדגוגיה חדשנית בבתי הספר תוך הטמעה של טכנולוגיית המידע ICT.
הפדגוגיה החדשנית היא שיטת הוראה ולמידה, שבה התכנים והידע הנלמדים רלוונטיים למציאות המשתנה. במקביל לידע, התלמידים רוכשים מיומנויות הרלוונטיות לתפקוד מיטבי במאה ה-21.
שילוב נכון של טכנולוגיית המידע בסביבות ההוראה יכול לשפר את איכותה; יש בו בכדי להביא לשיפור מיומנויות המורים; להתאים את ההוראה לשונות התלמידים; לשפר את ההתנהלות ואת הניהול הבית-ספרי; לקבל משוב לגבי תלמידים בזמן אמת, שיאפשר לטפל בקשייהם בשלב מוקדם יותר; לשפר את הקשב ואת העניין של התלמידים; להביא לרצף למידה בכיתה ובבית ולשפר את התקשורת בין כל השותפים (מורים, תלמידים והורים).
מעבר לשיפורים הללו, במהלך של שילוב טכנולוגיית המידע נוכל להקנות את מיומנויות המאה ה-21, הכוללות כאמור אוריינות מידע ותקשורת; חשיבה ופתרון בעיות, קשרים בין-אישיים, למידה שיתופית ופיתוח של לומד עצמאי.

בתוכנית כתו"ם (כתה, תלמיד ומורה) הבינו לפני כשבע שנים שאנו נמצאים בתהליך שינוי שבו הטכנולוגיה מהווה מקור משמעותי בחיינו ולכן הקימו תכנית המשלבת מחשבים ניידים בתהליכי הוראה ולמידה בכיתה ובבית תוך כדי יצירת סביבת לימוד מתקדמת התורמת לשיפור האווירה הלימודית הכיתתית והבית ספרית. בסביבה לימודית זו המחשב הנייד זמין לכול תלמיד לצורך לימוד ושימוש ולכול מורה כאמצעי עזר מתקדם להוראה, הכוונה, הדרכה, יעוץ והנחייה.
(מבוסס על חזון ורציונל של התאמת מערכת החינוך למאה ה- 21 של משה"ח ועל הרציונאל של תוכנית כתו"ם).

בימים אלו אני מתחילה להדריך בבית ספר בפרוייקט כתום ובמקביל נמצאת כחלק מצוות מוביל של פרוייקט משרד החינוך - תכנית חדשנית להתאמת מערכת החינוך למאה ה-21. שתי התוכניות דומות ברעיון שלהם ומטרתם לקדם את התלמיד שירכוש ידע ומיומנויות אשר יכינו אותו למאה ה - 21. ההבדל בין שתי התוכניות שפרוייקט כתו"ם פועל בשטח כשבע שנים, אך כדי להכנס לפרוייקט יש להשקיע תקקציב מטעם בית הספר ו/או הרשויות המקומיות. לכן, רשויות שאין באפשרותן להכנס לפרוייקט זה לא זכו לו. באיחור של שבע שנים משרד החינוך מכניס פרוייקט דומה. תחילה הפרוייקט יכנס לכמה בתי ספר בודדים ובתקווה שתוך שנה שנתיים כל מערכת החינוך תזכה לטכנולוגיה המייוחלת.
בוודאי עדיף מאוחר מאשר לעולם לא, רק כולי תקווה שמערכת החינוך לא תעצר בפרוייקט הזה והיא תתקדם ביחד עם הטכנולוגיה.




 














אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה